Halusin kertoa teille maton teko prosessista, ihan kaikkea on hankala näin tekstin muodossa kertoa, mutta laita ihmeessä viestiä tai kommentoi jos haluaisit aiheesta myös videota!
Joitain kuvia laitoin tähän tekstin kaveriksi mutta jos kiinnostaa enemmän tietää tai haluaa nähdä enemmän niin kannattaa katsoa lähteistä löytyvistä linkeistä.
Valmistelut:
Mattopuiden lisäksi valmistukseen tarvitaan tietysti kudetta sekä loiminlangat. Kuteen voi leikellä joko itse tai sitten ostaa valmiina. Kuteeksi käy vaikka vanhat verhot, lakanat tai vaatteet. Sekoittamalla erinlaisia materiaaleja saa erintuntuista pintaa mattoon, mutta on myös hyvä huomioida että mitä tapahtuu sitten kun maton pesee. Loiminlangan voi myös joko ostaa tai tehdä itse. Loimi luodaan luomapuissa. Lankaluku loimessa vaikuttaa siihen kuinka leveä valmiista matosta tulee. Toki myös käsiala vaikuttaa leveyteen. Myös kangaspuiden koko vaikuttaa siihen kuinka leveän loimen siihen voi laittaa. Matoissa lankaluku on 160-180 tienoilla. Loimen pituus tietysti vaikuttaa siihen kuinkapaljon mattoa saadaan kudottua. Yleensä kuitenkin yhdestä loimesta tehdään useampi matto joten lointa luodaan useita kummeniä metrejä. Loiminlanka on yleensä kalalankaa, eli 100% puuvillaa tai tyreleeniä, eli 100% polyesteriä.
Kun meillä on kaikki tarvittavat, voidaan aloittaa kangaspuiden kanssa. Niisinvarret lasketaan joko alas tai nostetaan ylös, pois tieltä. (Kuva 1 ja 2.) Loiminlanka vedetään mattopuiden läpi ja loimi levitetään käärinpirtaan "kamman avulla". (kuva 3.) Joillakin on erillinen "kampa" tätä varten tai kaide voi olla sellainen mistä irroitetaan yläosa, josta tulee sitten "kampa". Tämän jälkeen loimi kääritään loimitukille, kutomista helpottaakseen on käärimisessä hyvä olla kaveri, jotta saa loimen tarpeeksi tiukalle ja tasaisesti. (Kuvat 4 ja 5.) Niisinvarret laitetaan takaisin paikalleen. Sitten tehdään niisiminen. Eli loimi vedetään niisinvarsissa olevien niisinlankojen läpi. Seuraavaksi loimi vedetään kaiteen läpi, tässä käytetään apuna pujotusneulaa eli hengetöntä. Näiden jälkeen tehdään alkusolmut sekä polkusten sidonta. Nämä siis vaikuttaa siihen että millaista kuviota mattoon saadaan tehtyä, vaihtoehtoja on siis useita. Valmistelut on aikalailla tässä, toki tässä vaiheessa on hyvä tarkastaa että polkiessa polkusia viriö avautuu halutulla tavalla.
Kuva 1. Niisinvarret ovat vielä paikallaan.
Kuva 2. Niisinvarret ovat laskettu alas ja "kampa" laitettu paikalleen.
Kuva 3. Loimi on aseteltu levittämistä varten.
Kuva 4. Loimi on levitettu ja valmis rullattavaksi loimitukille.
Kuva 5. Loimen kääriminen loimitukille. toinen pitää lointa tiukalla
ja toinen pyörittää loimitukkia sekä katsoo että loimi kiertyy tasaisesti.
Kutominen:
Yleensä alkuun kudotaan tasoituslanka, joko hieman loiminlankaa tai sitten jotain kudetta. Tämä siksi että matosta lähtisi tulemaan mahdollisimman tasainen. Ennen maton aloittamista mielessä tai paperilla on yleensä jokin kuvio mitä mattoon haluaa, värit mitä siihen tulee sekä tietysti vähän hahmotusta mitasta. Kun aloitetaan niin aloitetaan niistä valitsemista kuteista ja kierretään niitä sukkulalle ("kävylle"). Polkusimia polkemalla (polkemis järjestys vaikuttaa kuvioon) aukeaa viriö jonka läpi sukkula heitetään. Kaidepuuta (jotkut kutsuvat luhjaksi) vedetään napakasti itseäkohti sekä polkusin vapautetaan, näin kude saadaan tiiviisti kudottua. Jotta matosta saadaan tasa levyinen koko matkalta käytetään apuna pingotinta. Jotkut kutsuvat myös ahkeraliisaksi. Kun mattoa on viriöllä sen verran että tarvii saada siirrettyä lointa jotta pääsee kutomaan lisää, siirretään lointa vapauttamalla loimitukilta hieman lointa ja kiristämällä kangastukkia, jonka ympärille valmis matto kääriytyy. Kun matto on valmis, ennen seuraavan maton aloittamista on jätettävä hieman tilaa jotta molempiin mattoihin saadaan hapsut. Väliin voi kutoa pahvisuikaleet, puulistat tai vaikka muuta kudetta.
Kuva 6. Mattoa on jonkun verran kudottuna, kuva ylhäältäpäin.
Kuva 7. Sama tilanne kun aijemmassa, mutta kuva otettu hieman sivusta.
Tässä näkyy kuinka valmis matto kääriytyy kangastukille.
Viimeistely:
Kun matot irroitetaan kangaspuista sekä leikataan irti toisistaan, tässä vaiheessa on oltava varovainen sekä huolellinen ettei matot lähde purkaatumaan. Mattojen hapsut solmitaan (eli loiminlangat solmitaan) ja leikataan haluttuun mittaan. Jos ei halua hapsuja mattoon, on myös mahdollista ommella mattoon kanttinauha tai kääntää maton reuna ja ommella kiinni. Kanttinauhan sekä hapsujen kanssa maton päät ovat siistit molemmin puolin, jolloin sitä voi käyttää kummin päin vain.
Lähdeluettelo:
Haastattelu
Matonkutoja, Maalaismamma, 2021
Kudontatarvikkeet, 2021
https://www.lankava.fi/fi/kudonta/kudontatarvikkeet/
Kangaspuiden poikkileikkaus, 2021
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kangaspuut
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.